Únor 2017


POSTOJE, PEŘEJE A BONUS


Tenhle týden byl vydatný. Tak, jak se na prázdniny patří. Jarní prázdniny nás sice zahnaly do tělocvičny Stepíku, ale je to čas od času jen dobře. Myslím, že už i další lidi přicházejí na to, že je dobře se občas na sebe podívat do zrcadla. Tj. na své techniky. Já už to zhrození se z toho, co jsem uviděl, mám za sebou. Ne nadarmo se říká: „Nezlob se na zrcadlo, když máš křivou hubu“. Já už to čekám a je to jen lepší. Ale další lidé si postupně procházejí deziluzí. Ale když nebudeme vědět/vidět, co děláme špatně, tak nemáme jak se zlepšit.


Před 14 dny jsem od jednoho učitele slyšel, a převedu to na karate, že karate není možné dělat 2 × týdně. Karate je nutné dělat každý den, každou hodinu, každý výdech následovaný nádechem. Potom, ale až postupem času dokážeme sjednotit svou mysl a tělo, a teprve potom se z karate stává karatedó.


Gichin Funakoshi, který je považován za otce moderního karate, uvádí ve svém životopise, že cvičil karate pořád. Když chodil, tak procvičoval postoje, ač mu bylo jasné, že si lidé musí myslet, že má stařík problémy s kyčlemi. Nezapomínejte také cvičit i jindy a jinde, než jen v tělocvičně!


V průběhu týdne jsem se cestou do práce díval na Olešenku. Obleva, taje sníh, spousta vody. Spousta kalné vody. Studená voda mi nevadí, špinavá ano. A pak přišla koupací neděle. +8 °C – teplo jak na jaře. To už stačí jen tričko, ale moirácká mikina - pro jistotu - do běhacího batohu s sebou. V Pekle bude chladněji a kdo ví... Pěkně rozvodněná Metuji, ale měně kalná, než jsem čekal. A Olešenka bývá vždy ještě čistější. Sakra makra, Olešenka se nějak vyrovnala. Tady přece má být kaskáda!? Kaskáda není. Zato lidí jak na promenádě. Hmmm, jde se na to.


Ten proud se zdál menší. Je problém se zanořit, protože je proud příliš silný. Jo, je třeba slézt pod brod do větší hloubky. Přesně tam, kde jsem ještě před 3 týdny musel zalézt pod led :-). Ten proud je fakt síla. Vynáší to nad hladinu, přetáčí a táhne po proudu. To né, tam bych se pěkně pomlátil. A kde je mé poznání, že se obličej nemá namáčet? Voda stříká do obličeje, mokré vlasy a uši plné studené vody. Super! Nohy zabírají, ruce přitahují. Občas se vyrve nějaký balvan a je třeba se rychle chytit jiného, protože proud rve a rve pryč. Je to docela pěkné posilování. A pak mi to došlo! Záda, má záda!  Vířivý proud je tlačí, mačká, kroutí, … Paráda! Takovou masáž vám jen tak někdo nedá a marně byste se o to v nějaké vířivce snažili. Pocity ze svalů, kostí a kloubů se sbíhají. A léčí. Naprosto nečekaný bonus.


A pak ven. Nebaví mě, že mi oblékání čím dál víc trvá. Ale, když je venku takové teplo, tak se do oblékání ani moc nechce. A tak si stojím bosýma nohama na sněhu a užívám si ty pocity. Moirácká mikina a rukavice zůstávají v ruksaku. Jen čepici měním za příjemně suchou. A vyrážím domů.


26. února 2017



P.S. Jsem si vědom, že peřeje jsou přece jenom něco jiného. Voda dokáže mít obrovskou sílu. To platí i pro Olešenku.


DĚKUJEME ZA PODPORU


AKTUÁLNÍ INFORMACE JSOU NA FACEBOOKU

PLÁNOVANÉ AKCE:

Jaroslav Podhorný

17.-18.5.  2024, NMnM, KARATEDÓ

PROBĚHLÉ AKCE:

Valná hromada 2023

6.12.2023. NMnM

Jaroslav Podhorný

6.-7..10. 2023, NMnM, KARATEDÓ

Valná hromada 2022

4.12.2022. NMnM

Jaroslav Podhorný

21.-22.10. 2022, NMnM, KARATEDÓ

Valná hromada 2021

9.12.2021. NMnM

Valná hromada 2020

4.12.2020. NMnM

Martin Poláček

3.10. 2020. NMnM, KARATEDÓ

Hideo Ochi, karate

8.-9.2. 2020. Praha, KARATE

Valná hromada 2019

6.12. 2019, NMnM

Michala Vlčková

16.11. 2019, NMnM, jóga

Jaroslav Podhorný 

19.10. 2019, NMnM, karatedó

Pomůcky pro cvičení

Není jedno v čem cvičíte!!

www.kamikaze.cz
www.kaiten.cz



Yoshinkan NMnM Copyright © 2011. All Rights Reserved.