Březen 2016


HLÍDEJTE SE!!

 

S přibývajícími léty mohu pozorovat, že pravidelně sportuje čím dál tím méně mých vrstevníků. Sami jsme pocítili velký odliv dospělých členů v loňském roce. A jako u každého objevují se různé projevy opotřebení hardware. Bohužel, čas se zpět neobrátí a jak říká jeden instruktor karate: „Dospěl jsem už do takového věku, že si nemohu dovolit cvičit špatně. To jsem si mohl dovolit dříve, ale teď už ne. Teď už musím cvičit správně“.


Tak jako nad vším i nad cvičením je třeba přemýšlet a vnímat signály svého těla. Je třeba si uvědomit, že tělo máme jenom jedno a na rozdíl od např. auta není jednoduché ani v případě nutnosti vyměnit porouchanou součástku. Nedávno jsem se dostal k zajímavé informaci o Gogenu Yamaguchi, otci japonského Goju ryu. Vždy jsem si říkal, že Goju ryu je jiné cvičení než Shotokan. A když vidíte, jak Morio Higaona o své žáky přeráží různé dřevěné tyče, tak si říkám, že to je zajímavé. Upřímně řečeno, mě takové „cvičení“ až tak moc do nadšení nepřivádí. Lidské tělo přece jenom není z oceli a ono se to dříve nebo později projeví. Stejně jako např. tameshiwari. Je to efektní na pohled pro laiky, ale jinak co? Tady si trochu odskočím k Shigeru Egami, který založil Shotokai a byl považován za uchi deshi (vnitřní žák) Gichina Funakoshi a jeho pokračovatele. Shigeru Egami vynikal tím, že dokázal zpevnit břišní svaly, že ustál jakkoliv silnou ránu do břicha. A rád toto demonstroval před veřejností. Zemřel poměrně mladý na rakovinu žaludku a jistě mu tyto ukázky pro veřejnost na zdraví nepřidaly. Pro mě je to příklad toho, že nic se nemá přehánět. Gogen Yamagushi, zvaný Kočka, 3-4 roky před smrtí už necvičil karate, ale „pouze“ meditoval. Ubylo mu natolik fyzických sil nebo se dostal do jiné dimenze? Asi stěží na to najít odpověď. Možná to chce ještě čas a třeba na to jednou přijdu.


Teď sám řeším zdravotní problémy, tak hodně o funkci těla přemýšlím. A to s vědomím, že jestli jsem někdy něco dělal špatně a nehlídal si něco, tak si to už prostě dovolit nemůžu. Jak se stane, že plotýnka skřípne sedací nerv? Důležité je najít, kdy se nějaký takový problém objevil poprvé, což je asi i okamžik, kdy se to „stalo“. Ke svému překvapení jsem došel k tomu, že to nebylo karate, ale že to byl před lety nějaký „zaručený“ prostředek na posílení břišních svalů. Něco jako tohle. V televizi na to běžela bombastická reklama, jako ostatně na kdeco. Nekoupil jsem to sice já, ale když už to bylo doma, tak jsem to zkusil. A to jsem rozhodně neměl dělat. Zkusil jsem to jen jednou a i to stačilo. Takže to bylo moje první seznámení se s tím, jak vypadá, když plotýnka stlačuje nerv. Je to dost nepříjemné a to pak úplně jinak začnete přemýšlet o rotaci páteře pří kopech a cvičení obecně jako takovém. A začnete uvažovat, jestli cvičit dál nebo toho raději nechat. Nakonec vám přijde do cesty učitel, který vám řekne – to je hara, vždyť o tom léta víte. No, vy sice víte ale už tomu i začínáte rozumět. Snad aspoň trochu. Teda ono to donutí tomu rozumět, protože když někde zpevníte a chcete to zpevněné držet na třech místech najednou, tak se opravdu podivíte. Aspoň já se podivil. A to je . Cesta k vlastnímu zdokonalení má sice začátek, ale nikdy nekončí.


Četl jsem v novinách, že má Roger Federer po operaci kolena. Špičkový tenista – tenisová legenda. Kolena jsou prevíti. Jak se mu to stalo? Stalo se mu to, když napouštěl vanu dcerám na koupání. Takže na kurtu se hlídá a pak ho zaskočí něco takového. Anebo, nevím už, který to byl kosmonaut, ale utopil se ve vaně. Kosmonauti procházejí mimořádně náročnými zdravotními a dalšími testy a nevyberou jen tak někoho. A člověk, který dokázal odolat nástrahám cesty do vesmíru se nakonec utopí ve vaně. Kdyby se choval i v běžných životních situacích s opatrností jako při cestě do vesmíru, pochybuji, že by se mu něco takového přihodilo. Z obou uvedených příkladů je patrné, že je třeba nepodceňovat ani běžné životní situace, které obecně nepovažujeme za nebezpečné. To je zanšin.


Takže, pokud nás zlobí zdraví, co s tím? Přestat cvičit? Je třeba přinejmenším o svém těle přemýšlet a komunikovat s ním. Rozhodně není možné přehlížet signály, které nám vysílá, že něco není v pořádku. A upřímně řečeno, která zátěž v sobě neskýtá úskalí a zdravotní rizika? Co takhle běh pro zdraví podél Metuje? Pěkná příroda, občas to zpestří svým přeletem ledňáček, někdy startuje čáp černý a i volavka popelavá je celkem běžným svědkem vašeho běhání. A co na to tělo? Dopady reality buch, buch, buch, buch - nárazy na páteř jeden za druhým. Že by nakonec bylo lepší se nezvedat z postele? To by bylo asi bezpečnější. Na druhou stranu riskovat proleženiny také není nic moc. Člověk si tedy až tak moc nevybere.


Hlídejte se!!

 

                                                                                                                    

Cvičení na březen 2016:

Princip hydrantu a piruety.

Stříhání boky a nácvik náročnějších kombinací kihonu.

Opakování kata Heian.


DĚKUJEME ZA PODPORU


AKTUÁLNÍ INFORMACE JSOU NA FACEBOOKU

PLÁNOVANÉ AKCE:

Jaroslav Podhorný

17.-18.5.  2024, NMnM, KARATEDÓ

PROBĚHLÉ AKCE:

Valná hromada 2023

6.12.2023. NMnM

Jaroslav Podhorný

6.-7..10. 2023, NMnM, KARATEDÓ

Valná hromada 2022

4.12.2022. NMnM

Jaroslav Podhorný

21.-22.10. 2022, NMnM, KARATEDÓ

Valná hromada 2021

9.12.2021. NMnM

Valná hromada 2020

4.12.2020. NMnM

Martin Poláček

3.10. 2020. NMnM, KARATEDÓ

Hideo Ochi, karate

8.-9.2. 2020. Praha, KARATE

Valná hromada 2019

6.12. 2019, NMnM

Michala Vlčková

16.11. 2019, NMnM, jóga

Jaroslav Podhorný 

19.10. 2019, NMnM, karatedó

Pomůcky pro cvičení

Není jedno v čem cvičíte!!

www.kamikaze.cz
www.kaiten.cz



Yoshinkan NMnM Copyright © 2011. All Rights Reserved.